Preskoči na vsebino
Preteklost v sedanjosti
 

VINO IN KULINARIKA

VINO IN KULINARIKA

HALOŠKA GOSTOLJUBNOST

Haloze so čudovita vinorodna pokrajina, znana po vrhunskih vinih, odlični kulinariki in pristnem lokalnem vzdušju. Tukaj se tradicija in naravne danosti združujejo v popolni harmoniji, kar Haloze uvršča med najboljše vinogradniške regije sveta.

VRHUNSKA VINA HALOZ

Haloze ponujajo izjemna vina različnih sort, med katerimi izstopajo šipon, laški rizling, beli pinot, renski rizling, sauvignon, dišeči traminec in rizvanec. Posebej priljubljena je lokalna vinska zvrst Haložan, edinstvena kombinacija laškega rizlinga, šipona in sauvignona.

KULINARIKA S PRISTNIM OKUSOM

V Halozah lahko uživate v tradicionalnih dobrotah, ki se odlično podajo k vinu:

  • haloška gibanica: kvašeno testo, obogateno s svežo skuto,
  • ocvirkovica: okusno testo z domačimi ocvirki.

Lokalne vinske kleti ponujajo vodene degustacije vin v kombinaciji s pristnimi domačimi prigrizki. Ljubitelji različnih okusov lahko uživate tudi v haloškem kraft pivu, odličnih kozjih sirih ali kruhu iz tradicionalne krušne peči.

OBIŠČITE IN OKUSITE HALOZE

V Halozah vas bodo gostoljubno sprejeli na naslednjih izbranih lokacijah:

Familija Estate
Dolane 36, 2282 Cirkulane
www.familijaestate.si | domacijafamilija@siol.net | 031 364 046

Vinotoč Gorjup
Veliki vrh 46, 2282 Cirkulane
www.vinogorjup.com | info@vinogorjup.com | 031 273 578 ali 031 532 004

Gostilna Krona
Cirkulane 60, 2282 Cirkulane
krona.zass@gmail.com  | 02 761 15 01 ali 068 165 942

Kruh pri Kovači
Gradišča 116b, 2282 Cirkulane
www.prikovaci.si | info@prikovaci.si | 040 842 476

Mesarija Kokol
Dolane 9, 2282 Cirkulane
www.mesarijakokol.si | info@mesarijakokol.si | 02 761 21 01

 

 

 

Frizi Beer Kraft Pivovarna
Veliki vrh 6a, 2282 Cirkulane
www.frizi.si | beer@frizi.si  | 031 291 195

Kmetija Bedrač
Slatina 55b, 2282 Cirkulane
www.kmetija-bedrac.si | kmetija.bedrac@gmail.com | 031 880 245

Okrepčevalnica Varež – Zoki
Cirkulane 43, 2282 Cirkulane
www.gostinstvo-zoki.si | varez.zoki@gmail.com  | 031 648 993

Pekarna Blanka
Mali Okič 33c, 2282 Cirkulane
www.darness.si | darjan@darness.si | 041 945 914 

Več o ponudbi Haloz: Občina Zavrč, Občina Videm, Občina Majšperk, Občina Podlehnik, Občina Žetale.

HALOŠKA GIBANICA
preprost domač recept

Specite pravo haloško gibanico kar doma!

Izvirna haloška gibanica je tradicionalno slana, obogatena z aromatičnimi domačimi zelišči, kot so meta, drobnjak in pehtran. Danes pa je priljubljena tudi sladka različica, ki je pogostejša v restavracijah in kavarnah.

Sestavine za testo:

  • 500 g mehke moke
  • 20 g kvasa
  • 1 žlička soli
  • 2–2,5 dl toplega mleka
  • 3 žlice olja

Sestavine za nadev:

  • 500 g polnomastne skute
  • 2–3 jajca
  • pest ostre moke
  • ščepec soli
  • sladkor (po želji)

Postopek priprave:

  1. Testo: Iz sestavin zgnetemo gladko in mehko testo. Po potrebi prilijemo dodatno mleko – testo ne sme biti pretrdo ali premehko.
  2. Nadev: V skledi dobro premešamo skuto, jajca, ostro moko, sol in po želji sladkor.
  3. Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini, nato ga premažemo s pripravljenim nadevom. Robove testa zavihamo navzgor, da nadev med peko ne izteče.
  4. Pred peko haloško gibanico premažemo s kislo smetano, ki smo ji primešali eno jajce.
  5. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 40–45 minut oziroma do zlato rjave barve.

Haloška gibanica je odlična jed za vse priložnosti – bodisi kot predjed, glavna jed ali sladka poslastica.

Avtorji fotografij: Stanko Kozel, Sandi Kelc, Danijel Turnšek